Up (parent)

SADUN BORO VAKFIMIZI  ZİYARET  ETTİ

30 Ocak Pazartesi günü yapılan Yönetim Kurulu toplantımıza, dünyayı dolaşan ilk Türk Denizcisi Sadun Boro da katılarak bizleri onurlandırdı.

1965 senesinde çıktığı dünya seyahatinin anıları yol boyunca Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Sadun Boro,  yazı ve kitaplarıyla deniz ve yelken sevdasını birçok çocuğa ve gence o yıllarda aşılamış oldu.

Boro sadece deniz sevgisi aşılamakla kalmıyor, aynı zamanda denizlerin temiz tutulması, kıyıların koruma altına alınması, ormanların korunması için de büyük mücadeleler veriyor.

Teknesi Kısmet ise 2010 senesinden beri, Rahmi M.Koç Müzesi’ndedir. Birçok kuşağın denizcilikle tanışmasını sağlayan Kısmet’in yeni misyonu ise, gelecek kuşakların içindeki macera ruhunu ve deniz sevgisini gün yüzüne çıkarmak .

Toplantımıza katılan Sadun Boro’ya Vakfımızı ve projelerimizi anlattık. Bu arada denizciler için bir rehber niteliğindeki VİRA DEMİR kitabını imzalatma imkanını da bulduk.

SADUN BORO

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928’de İstanbul’da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi’nde okudu. 1948’de İngiltere’ ye giderek tekstil üzerine eğitim gördü. İngiltere’deki eğitimi sırasında, 1952’de, bir İngiliz ile beraber LING adlı 11 metrelik yelkenli ile 6 ay süren ilk açık deniz Atlantik seyahatini yaptı.

1963’te kendi yelkenlisi Kısmet’i yaptırdı. 1965’te Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte 10,5 metrelik Kısmet yelkenlisi ile dünya seyahatine çıktı. Kanarya Adalarında aldıkları kedileri Miço da onlara eşlik etti. Seyahat 3 yılda tamamlandı ve bu yolculuğun anılarını yol boyunca Hürriyet gazetesine yazdı. 1977-79  yıllarında o zaman 8 yaşında olan kızlarıyla birlikte  Karayip Adaları ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını gezdi.

Sadun Boro, özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraşmıştır. Bir Gökova aşığı olan Sadun Boro'nun Gökova’daki Okluk Koyu’nun ortasına yaptırıp körfeze armağan ettiği Denizkızı heykeli ünlüdür

Sadun Boro, dünya seyahatinin anılarını Pupa Yelken adlı eserinde de topladı. 2004’te Bir Hayalin Peşinde adlı kitabı yayınlandı. Vira Demir adlı son kitabı, İstanbul’dan İskenderun’a denizciler için rehber niteliğinde.